De zin en onzin van afscheidsfotografie.

Eenzame gele boei op het strand bij laagwater tijdens een zonsondergang.

Vaak krijg ik nogal aanvallende kritiek op het feit dat ik ook afscheidsfotografie aanbied. Inderdaad, er zijn voor- en tegenstanders en niet iedereen apprecieert een fotograaf tijdens een afscheidsplechtigheid.

Als mens begrijp ik deze standpunten volledig, maar als fotograaf zijnde zie ik ook een andere kant. Afscheidsfotografie is in België nog gesetteld in een taboesfeer en net als andere zaken binnen deze sfeer moet het bespreekbaar worden gemaakt.

Als fotograaf-vrijwilliger bij VZW Boven De Wolken / Au-delà Des Nuages ASBL merk ik dat de ouders die ik al heb mogen ontmoeten onder zware, emotionele omstandigheden, een enorme steun en kracht vinden bij het maken van de fotoreportage van en met hun sterretje.

Dus….

Het nemen van foto’s voor, tijdens e na begrafenisplechtigheden kunnen enorm waardevol zijn omdat het helpt bij het vastleggen van de kleine emotionele momenten die tijdens een afscheidsplechtigheid vaak onbeseft gebeuren en het delen van herinneringen.

Deze foto’s kunnen dan dienen als een manier om steun te bieden bij de rouwverwerking. Door naar deze foto’s te kijken, kunnen nabestaanden zich verbonden voelen met de herinneringen aan hun dierbare en kunnen ze de gevoelens die tijdens de begrafenis werden ervaren opnieuw beleven of momenten die ze tijdens de begrafenis kunnen gemist hebben.

Het hebben van een USB-stick of album met deze foto’s zorgt ervoor dat de herinneringen tastbaar aanwezig blijven.

Op momenten van verdriet of eenzaamheid kunnen nabestaanden of familieleden deze waardevolle herinneringen vasthouden en bekijken, waardoor ze een gevoel van nabijheid tot hun overleden dierbare kunnen ervaren.

Deze fysieke herinneringen kunnen enorme troost bieden en een manier zijn om de band met de persoon die is overleden levend te houden.

Hoewel er kosten verbonden zijn aan het maken van deze foto’s en het creëren van een album of USB-stick, kunnen deze kosten het waard zijn vanwege de onschatbare waarde die de foto’s hebben in termen van emotionele steun en herinnering.

Bovendien kunnen deze kosten mogelijk gedekt zijn door een overlijdensverzekering, waardoor het financiële aspect minder zwaar kan wegen.

Kortom, het nemen van foto’s tijdens begrafenisplechtigheden kan helpen bij het verwerken van verlies en het behouden van een blijvende connectie met degene die is heengegaan.

Eenzame gele boei op het strand bij laagwater tijdens een zonsondergang.

Ben jij voor- of tegenstander van een afscheidsreportage?

Laat het me gerust ongezouten weten in de comments of via het contactformulier op mijn website.

Met beeldige groet,

Jurgen

www.fotografieschnabel.be

#fotografieschnabel #afscheidsfotografie #betekenisvolwerk #zinvolwerk #fotosalsrouwhulp #emotie #uitvaartsector #taboesdoorbreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *